Alles wordt in beweging gezet door Liefde...

Liefde zonder begin of einde.

De wind danst door toedoen van de sferen,

de bomen dansen door de wind.

Is het hart warm van liefde,

dan verdwijnen angst en schaamte.

Vurig als de adem van een draak is de liefde.

(Deel van het gedicht ‘Overgave’ (uit Licht op licht) van Rumi)

Heerlijk samen Tantra leren

Tantra van Wilde Ziel:

 

Er bestaat liefde die verder gaat dan de liefde in relaties. Liefde die je in je hart voelt, Liefde die je door het leven leidt, je intuïtie scherpt, je ogen opent, Liefde die je altijd voelen kan.....

Tantra gaat over dié Liefde..

Onze visie op Tantra

Tantra leert je in een staat van Zijn te komen, waardoor het hart zich opent. Vrijen, mediteren, Yoga, wandelen, dansen, alles kan je in opperste liefdevolle, vurige verrukking brengen waarin geen "mind" of verstorende emoties aanwezig zijn...

Tantra beoefenen brengt je telkens opnieuw in deze staat van puur zijn, waardoor je op termijn je identificaties, je gehechtheden aan patronen en rollen in je leven loslaat. Maar en vooral, dat je deze met compassie leert zien.

Telkens opnieuw halen de meditaties, yoga en het energie veld van Tantrische mede-beoefenaren, je uit je dagelijkse denken. In jouw eigen puurheid, zonder conditioneringen en oordelen, kun je het leven ervaren als een mysterie en je verwonderen.
Dit gevoel van onthecht zijn, in verwondering en helemaal vrij, ervaar je als je hart open gaat. Dit gevoel kun je ook krijgen doordat je verliefd wordt en vrijt met iemand. Het gevoel kan je hebben als je een geweldig orgasme ervaart, dat helemaal door je lichaam raast van top tot teen..

Je kan je in momenten helemaal zo voelen. Maar Tantra gaat niet over fantastische seks of over geweldige relaties. Dan maak je er een sprookje van, met een enorme verwachting.

Tantra is geen seks en ook geen methode of concept voor seks. Het is een manier van leven, waarin je je sensualiteit in alles ervaart.

Wanneer je Tantra ziet als seks, beperk je jezelf tot een paar heerlijke piekervaringen. Als je denkt dat Tantra hetzelfde is als de energie die vrij komt bij vrijen, masturberen en klaarkomen, dan kan je jezelf schade toebrengen. Want doordat je denkt dat je er seks voor nodig hebt, ga je verlangen naar piekervaringen en put je je lichaam uit. Je verlangen gaat je na een tijdje in de weg zitten. Waardoor de mind ertussen komt en je projecties (over de juiste partner, de ideale omstandigheden etc) je juist afhouden van het ervaren van bliss en vrijheid.

Tantra leert je om dwars door je oordelen en verwachtingen heen, jezelf waar te nemen. Ze leert je om nergens naar te streven. Doordat je je zelf helemaal leert zien, kan de energie die nu geblokkeerd is in je lijf en je energieveld, getransformeerd worden.
Hoe je dat in beweging brengt, maakt niet zoveel uit. Vrijen, dansen, mediteren, aanraken, wandelen, voelen, in gezelschap zijn van een mens die zich helemaal vrij en bewust voelt, het zijn allemaal ingangen om de energie te transformeren. Het zijn allemaal vormen van tantrische meditatie.

Tantra helpt je om meditatief te worden, door zuiver waar te nemen. Je neemt bijvoorbeeld waar dat je vol angsten en condities zit, je wordt je er bewuster van. Dat proces kan je hele leven doorgaan, telkens weer een laag dieper. Door meditatie leer je je te onthechten van oordelen, zelfafwijzing en onzekerheid, die je mind veroorzaakt.
Ook leer je verder te gaan dan concepten en definities van Tantra. Want de mind maakt van alles verhalen en concepten, dus ook van Tantra. Ze doet dit omdat ze zekerheid zoekt, omdat ze bang is voor het onbekende, voor de toekomst. Het wil altijd ergens van weg of ergens naartoe. Omdat ze alleen de piekervaringen en de dipjes uit het verleden kent.

Het helpt dus ook niet om Tantra oefeningen te doen vanuit je denken, omdat je iets moet van jezelf, vanuit je wilskracht dus. Tantra leert je om te genieten, om te voelen, om contact te maken met het mysterieuze wezen dat je bent, zodat je uit jezelf helemaal zonder doel, pretenties en agenda kunt worden....
Eenmaal daar, heb je niks nodig. Geen oefeningen, geen meester en geen verhaal meer.

Als je een tijdje met Tantra bezig bent, zul je ervaren dat je zelfs nergens van weg moet. Ook niet van vervelende ervaringen. Je ontdekt iets dat permanent is: een volle leegte, een niet-weten, een ondefinieerbaarheid, een vreedzaam midden, je thuis.
Dit is zoals wij Tantra ervaren: je weg naar thuis. 

Kleurcodes bij onze activiteiten:

We hanteren kleurcodes bij onze activiteiten, namelijk: 

Wit: Ondergoed blijft aan. De energie is sensueel, zacht, vurig, meditatief en tranformerend. Dit is meditatieve, zachte Tantra, wat ook wel witte Tantra genoemd wordt. Deze code vind je bij meditatieve bijeenkomsten, festivals, feesten en workshops.

Roze: Ondergoed mag uit (dit is nooit verplicht).  De energie is sensueel, zacht, vurig, meditatief en transformerend. Er worden geen genitaliën aangeraakt (wel borsten, mits met toestemming), er zijn geen seksuele handelingen toegestaan. Je vindt code roze meestal als er massage in de workshop of cursus voorkomt.

Rood: Ondergoed mag uit (dit is nooit verplicht). De energie is sensueel, zacht, vurig, meditatief en transformerend. Hier mag je wel (mits in onderlinge afstemming uiteraard) elkaars genitaliën aanraken. De aanraking is afgestemd, "sacraal" als in een ritueel. Het is nooit verplicht. Doelgerichte seksuele handelingen zoals likken, penetratie of happy endings doen we niet. Aanraking draagt bij aan het vrijmaken van levensenergie , die een transformerende werking heeft, waardoor we geestelijk kunnen groeien. Bijvoorbeeld orgastic meditation, Yoni/Lingam massage ritueel en als voorbereiding van het lichaam op de (kundalini) energie die opgeroepen wordt bij tantra meditatie. Code rood vind je alleen in cursussen, en alleen als het expliciet is vermeld.

Voor wie is Tantra geschikt? 

Hoewel Tantra juist een helende werking heeft, is het belangrijk om het niet als therapie of een oplossing voor je problemen te zien. Tantra is ook niet in elke menselijke conditie geschikt. Door krachtige energie oefeningen kunnen geestelijke prikkels of emoties namelijk sterker binnen komen. 

Oriënteer je goed op wat Tantra is, wat de cursus inhoudt en begin pas aan Tantra als je emotioneel (al) redelijk evenwichtig bent en over voldoende zelfkennis en zelfliefde beschikt om jezelf te kunnen dragen als je getriggerd raakt. Iedereen heeft psychisch wel eens wat, maar overleg ajb met ons als je ergens over twijfelt.  

We raden het in principe af om onze cursus te volgen als je last hebt van: psychoses, schizofrenie, borderline, angststoornissen, agressiestoornissen, ernstige ptss, ernstige verslavingen of andere aandoeningen die je sociale omgang, beoordelingsmogen en emtionele welzijn in de weg (kunnen) zitten.

Als je in het verleden te maken hebt gehad met ernstig lichamelijk (seksueel) misbruik of andere vormen geweld, dan is het ook aan te raden om niet zomaar met Tantra te beginnen. 

Deelnemen aan Tantra gaat het beste als je ook lichamelijk (redelijk) fit bent. Pas bijvoorbeeld op met hernia, overgewicht of stofwisselingsziekten. Hoewel natuurlijk ook hier geldt dat Tantra een helende invloed op je hele functioneren heeft.

In onze cursussen en workshops is het erg handig als je enige tijd op een kussen op de vloer kunt zitten, op de vloer kunt masseren, een halfuurtje kunt mediteren, ademhalingsoefeningen kunt doen en als je je lichaam af en toe intensief kan bewegen.

 

Hoe bereid je jezelf voor op een Tantra activiteit?

Uiteraard kom je niet als je verkouden of grieperig bent of iets besmettelijks hebt.

We bouwen met elkaar een veld van verfijnde energie op om jezelf en de ander goed aan te voelen, oa. door onze zintuigen te opnen. Daarom vragen je om:

*van tevoren niet te zwaar te eten
* geen drugs te nemen  (ook geen "microdosering" of "plantmedicijn" of iets dergelijks, behalve de cacao in onze ceremonies)
*geen alcohol of andere prikkelende stoffen/dranken voor of tijdens Tantra
* niet roken voor  of tijdens Tantra activiteiten (minimaal 2 uur voor aanvang niet en ook niet tijdens de pauzes!)
* geen "lekkere geurtjes" (Deodorant) op te doen.

We openen immers onze zintuigen en worden fijngevoeliger voor allerlei prikkels! Wel graag even douchen vooraf. 

 

Ook goed om te weten:

Tijdens onze Tantra avonden werken we met sensuele, vurige levensenergie. Ook mag de kleding vaak uit (zie kleurcodes). De focus ligt op je innerlijke reis en spirituele ontwikkeling. Het zou jammer zijn als je Tantra met name ziet als een manier om een (seksuele) partner te vinden. Als dat je focus heeft, kun je beter ergens anders heen gaan. 

Als je met je eigen parter komt is het fijn als jullie ook oefeningen met anderen doen. En mannen werken regelmatig ook met mannen samen in groepjes of 1 op 1. Vrouwen trouwens ook.

 

Tenslotte:

Het is onze intentie om met jou en alle deelnemers een veilige, liefdevolle tempel ruimte te scheppen, waarin we ons helemaal welkom voelen zoals we zijn en mogen groeien in liefde en licht. Wat we delen of aan elkaar laten zien, blijft in de ruimte. We roddelen niet en houden persoonlijke ervaringen bij onszelf, noemen geen namen van andere deelnemers. Onze bijeenkomsten zijn begeleid door Mark en Janine en  vaak zijn er nog andere spaceholders bij wie je terecht kunt als je geraakt bent door iets of iemand.